Laden

In dit artikel bespreken we kort de verschillende laadmogelijkheden.

Stopcontact

Net als met een brandstofauto moet een elektrische auto ook getankt worden. Dit kan heel eenvoudig met het stopcontact. Ofwel de elektrische auto via een kabel in een huis tuin en keuken stopcontact pluggen. Het opladen van uw telefoon duurt ongeveer een uur. De accu van een elektrische auto is veel groter, en het opladen van een gemiddelde gezinsauto via een stopcontact kan wel 30 uur duren.

Laadpaal

Om de elektrische auto sneller te kunnen laden, kunt u bijvoorbeeld een laadpaal aanleggen. Een Laadpaal (zoals een laadpaal op straat) is niets meer dan een groot stopcontact waar meer stroom doorheen kan. De laadpaal kan dus meer kracht leveren en dus kan de elektrische auto daarmee sneller laden. Dezelfde elektrische gezinsauto heeft bij deze laadpaal 8 uur nodig om van 0% naar 100% te laden.

Snelle laadpaal

Nu zijn er verschillende fabrikanten die de elektrische auto uitrusten met een zwaardere boordlader. Wat is een boordlader? Dat is de techniek die ervoor zorgt dat de stroom die via de kabel de auto ingaat in de accu terecht komt. Wat is namelijk het probleem, via de kabel komt de verkeerde stroom het voertuig binnen. De boordlader vormt de stroom om waarna het de accu ik kan. Met een zwaardere boordlader kan de hiervoor genoemde elektrische gezinsauto aan de laadpaal in 4 uur van 0% naar 100% geladen worden.

Helaas is de benodigde stroom die deze elektrische gezinsauto met zware boordlader nodig heeft vaak niet aanwezig bij huis of zelfs op straat. Dus de meerwaarde van een zware boordlader is zeer klein. 

Conclusie: voorlopig zullen elektrische auto's thuis en op straat ongeveer 8 uur nodig hebben om de accu volledig op te laden. Op dit gebied is dus geen voorsprong te behalen.

Snelladen

Tot nu toe hebben we vastgesteld dat de elektrische auto geladen kan worden via het normale stopcontact en via een laadpaal. Dit duurt respectievelijk 30 uur een 8 uur van leeg naar vol. Ook hebben we vastgesteld dat een boordlader in elke elektrische auto aanwezig is om de normale stroom uit een stopcontact of laadpaal om te vormen naar de juiste stroom voor de accu. Dan blijft alleen nog het snelladen over. Bij deze vorm van laden is de boordlader (die thuis en op straat wel nodig is) niet nodig. Dit komt omdat de snellader (zoals een Fastned) de stroom al omvormt voordat het de elektrische auto ingaat. De stroom bij de snellader gaat dus direct naar de accu. Op dit moment kunnen de meeste elektrische auto's, die nu te koop zijn, in 20 tot 30 minuten van 10% tot 80% opladen.

800 volt

Zoals hierboven te lezen is kunnen sommige elektrische auto's 10 minuten eerder klaar zijn bij de snellader. Om dit te bereiken zijn sommige van deze auto's uitgerust met een zogenoemde boordspanning van 800 volt. Eenvoudig gezegd hebben deze auto's een dubbel zo hoge spanning in de accu. Hierdoor worden de accu's en kabels minder warm tijdens het snelladen en kan de accu dus sneller vol geladen worden. Want de accu en kabels mogen natuurlijk niet te heet worden. Dat is gevaarlijk. Het idee om hoge spanning in de elektrische auto te gebruiken komt niet uit de lucht vallen. Bij het transporteren van elektriciteit van de energiecentrale naar uw huis wordt ook een hoge spanning gebruikt. Het blijkt uit de natuurkunde dat hierdoor minder energie verloren gaat. Dat hebben de autofabrikanten slim overgenomen.

Snelladen heeft echter alleen zin wanneer u een lange reis gaat maken met de auto. Voor veel mensen slechts een of twee keer per jaar. Omdat we te maken hebben met een vrij nieuwe technologie zijn er nog veel snelladers die een 800 volt boordnet niet ondersteunen. Dit betekent in veel gevallen dat het laden 30 minuten of langer duurt en is de winst van 10 minuten weer weg. Ook is deze 800 volt technologie relatief duur om toe te passen voor de fabrikant. Conclusie: de winst van een 800 volt boordnet is niet voor iedereen belangrijk.

Wilt u meer weten over de laatste technieken die wellicht op uw nieuwe auto te vinden zijn. Neem dan snel contact met ons op.

© Copyright. Alle rechten voorbehouden.

KVK: 82711763

Contact: info@autobestelcheck.nl

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.